De maatregel van inpandige naar uitpandige afvalinzameling in de hoogbouw
Naar aanleiding van signalen van een gecombineerde VvE (een combinatie van particulier woningbezit en bezit van de woningcorporatie WaterwegWonen) hebben we samen met de fractie ChristenUnie/SGP een aantal vragen gesteld aan het college over de afvalinzameling.
We stellen vragen over de voorgenomen maatregel om in hoogbouw van inpandige naar uitpandige afvalinzameling over te gaan.
Lees hieronder onze vragen, die wij op 9 juni 2020 aan het college hebben gesteld:
Betreft: Vragen ex art. 34 volgens RvO Afvalinzameling van inpandig naar uitpandig
Geacht college,
Sinds december 2019 is het Actieplan Halvering Restafval in uitvoering.
Op 7 april 2020 ontvingen wij een eerste tussentijdse update hierover.
De maatregel om over te gaan van inpandige naar uitpandige afvalverzameling hoogbouw, was in voorbereiding, zo lazen wij in de tussentijdse rapportage van 7 april 2020. Te beginnen met de stortkokerflats van WaterwegWonen (WaWo)
Naast de hoogbouw van WaWo, zijn er ook hoogbouwcomplexen gecombineerd met particulier bezit en bezit van WaWo, verenigd in één VvE.
Tot slot zijn er ook VvE’s met volledig particulier woningbezit.
Van een gecombineerde VvE (particulier huizenbezit én woningen van WaWo) hebben wij inmiddels vernomen, dat er al voorstellen gedaan zijn om over te gaan van inpandige naar uitpandige afvalverzameling.
Van de bewoners van de gecombineerde VvE hebben wij de vraag gekregen of het wel klopt dat zij moeten meebetalen aan het plaatsen van de ondergrondse afvalcontainers. Dat vinden zij vreemd, omdat zij dan (vanuit hoogbouw) wel moeten meebetalen, maar dat bewoners uit laagbouw dit niet hoeven te doen. Zij zien dit als een dubbele belastingheffing.
Van die gecombineerde VvE hebben wij ook vernomen, dat de genoemde prijs voor het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers hoger uitvalt en dat er daardoor vanuit de gemeente een hoger bedrag voorgesteld is dan in eerste instantie was aangegeven.
Vraag 1
Zijn er al meer particulieren c.q. gecombineerde VvE’s hoogbouw aangeschreven met het voorstel van wijzigen van inpandige naar uitpandige afvalverzameling en het meefinancieren daarvan ?
En zo ja, hoe wordt er gereageerd door die VvE’s hoogbouw op dit voorstel en hoe interpreteert het college deze signalen ?
Vraag 2:
Hoe beoordeelt het college zelf haar communicatiestrategie naar de VvE’s in deze kwestie?
Vraag 3:
De VvE’s worden door het meefinancieren met een extra betaling geconfronteerd en wij ontvangen signalen, dat men daar ontstemd over is.
Is het college van mening, dat door het meefinancieren door de VvE’s van uitpandige restafvalcontainers het gewenste effect wordt bereikt?
vraag 4:
Welke argumentatie heeft het college om hierbij onderscheid te maken tussen hoogbouw en laagbouw ?
Vraag 5:
Klopt het, dat de kosten voor plaatsing van de ondergrondse restafvalcontainer hoger uitvallen dan in eerste instantie aangegeven ?
En zo ja, in hoeverre is het college dan van mening dat er transparant gehandeld is richting inwoners, als op zo’n korte termijn sprake is van een prijsstijging ?
We zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet
Erik van Pienbroek Nel Versteeg
fractie ChristenUnie/SGP Vlaardingen fractie PvdA Vlaardingen