Algemene beschouwing op de Kadernota 2020
Vanavond op 9 juli 2020 bespreekt de gemeenteraad de financiële situatie van de stad. De volgende stukken zijn geagendeerd: de Jaarstukken 2019, de 1e voortgangsrapportage 2020 en de 7e begrotingswijziging en de Kadernota 2020, zeg maar de Voorjaarsnota.
In de bijdrage van de PvdA zal fractievoorzitter Stefanie Solleveld uiteraard ook teruggrijpen naar het Herstelplan, dat we tijdens een videovergadering op 24 april jl. hebben behandeld.
Hieronder volgt de volledige bijdrage van de PvdA:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voorzitter,
De eerste keer dat zowel de jaarstukken als de voortgangsrapportage en de kadernota in één algemene beschouwing moeten en we maar 7 minuten krijgen in plaats van 10. In eerste instantie dacht ik de kadernota in 7 minuten, dat maakt me niet uit. In 7 minuten kan ik deze kadernota voorlezen, het zijn maar een paar pagina’s.
Natuurlijk waren we gewaarschuwd dat het een beleidsarme nota zou worden, gezien het feit dat het herstelplan nog maar kort geleden is opgeleverd. Er is nog geen goedkeuring van de provincie, dus de schone taak voor het stadsbestuur om met extra bezuinigingen te komen van zo’n 3,5 miljoen per jaar.
Deze kadernota noemt de PvdA echter niet beleidsarm maar eerder beleidsloos.
Het enige harde kader wat er genoemd wordt is de weerstandsratio naar minimaal 1,0 stellen. Dat gaat de PvdA veel te ver. Als reden wordt er aangehaald dat we anders nog meer moeten gaan bezuinigen en dat het college dat niet haalbaar acht.
Voorzitter de PvdA acht de bedragen die nu op stapel staan ook niet haalbaar. Probleem is echter dat het weerstandvermogen onverwachte tegenvallers op moet kunnen vangen. Een weerstandratio van 1,0 geeft aan dat de gemeente Vlaardingen die risico’s precies op kan vangen. We leven in een tijd van veel onzekerheden. Er blijven tekorten opdoemen. Het herstelplan is nog niet vastgesteld of er komt weer een groot tekort op de jaarrekening en een tekort vanuit de eerste voortgangsrapportage bij. Dan heb ik het verder nog niet eens over de gevolgen van de coronacrisis. Ook daar hebben we nog geen flauw idee wat er vanuit het rijk aan compensatiegelden naar ons toe gaat komen. Laten we duimen dat het niet gebeurt, maar stel dat er een tweede golf komt? Zoals het er nu voorstaat levert dat behalve een enorme druk op de gezondheidszorg en haar medewerkers, alle verschrikkelijke gevolgen voor de slachtoffers, familieleden en nabestaanden ook een doodsteek op voor vele bedrijven, de horeca etc. Laten we bovenal de culturele sector niet vergeten. Wanneer een theater, museum, vereniging of wat dan ook omvalt, ben je het kwijt. Die gaan niet over twee jaar weer vrolijk aan de slag. Zij zijn wel de katalysator voor het kleine beetje plezier dat je in zo’n zware tijd nog kunt beleven. Ze maken de stad levendiger en kleurrijker.
Als er op dit front toch besloten wordt een extra impuls te geven vanuit de gemeente, betekent dat met een weerstandsratio van 1,0 minimaal, dat we direct weer moeten gaan bezuinigen op andere taakvelden om die 1,0 op peil te houden. Dit lijkt ons geen wenselijke situatie. Wij dienen een motie in om onderzoek te doen naar een weerstandratio tussen 1,0 en 1,7 en een amendement om dit kader te veranderen in het raadsvoorstel.
Voorzitter,
Ik zei het zonet al, er komen nog steeds lijken uit de kast en de wethouder kan niet zeggen dat dat nu klaar is. Dat begrijpt de PvdA. Wij vinden het echter wel wrang om te lezen in de aankondiging van de wethouder dat hij gaat vertrekken, dat hij zegt geen zinkend schip achter te laten. Voorzitter als het lek niet boven is, dan zinkt het schip. Wij hadden vertrouwen in wethouder Nieuwland en in de al onzekere tijd is de kapitein van een schip verliezen niet fijn. Ook voor de beeldvorming is dit tijdstip wel erg vervelend. Er was al weinig vertrouwen in de politiek en dit soort zaken helpen daar niet bij.
Voorzitter,
Het heeft mij een aantal weken gekost om het ombuigingsplan vanuit de drie organisaties in het sociaal domein boven water te krijgen. Maandag was het zover, te laat om er op terug te komen in een vergadering.
Dat neemt niet weg dat ik hier wel wat opmerkingen bij heb. De drie organisaties geven aan netto 5,0 miljoen te kunnen bezuinigen met de gevraagde investeringen erbij komen we op 6,67 miljoen. Laat dit nu net dat gedeelte uit het herstelplan zijn, waar de provincie het op afkeurt. Omdat het in gemeenschappelijke regelingen zit.
Wat schetst echter onze verbazing, in het herstelplan komt u tot zo’n 11 miljoen in het sociaal domein. Dat zou betekenen dat het college hier dus is gaan opplussen of extra zaken erbij heeft gehaald om op te bezuinigen. Kunt u uitleggen waar dit enorme bedrag vandaan is gehaald en hoe dat dan precies onderbouwd is? Misschien nog wel het allerbelangrijkste, hoe kijken de drie organisaties hiertegen aan? Kunnen zij dit herstelplan omarmen? En hoe staan Maassluis en Schiedam hierin?
Voorzitter, ook wij willen de efficiëntie verbeteren in het sociaal domein. Zeggen dat dat niet ten kosten mag gaan van de inwoner is echter gewoon kul. Een bezuiniging van zoveel miljoenen gaat ten kosten van de cliënten. Ook zaken als het inzetten van 100 vrijwilligers op werk wat voorheen door professionals werd gedaan getuigd niet van waardering voor deze beroepsgroep, laat staan of de gewenste kwaliteit behaald kan worden. En die plekken dan ook gebruiken om mensen naar te begeleiden richting de arbeidsmarkt, terwijl het verdringing op de arbeidsmarkt inhoudt.
Er worden in het ombuigingsplan zaken genoemd als minder verwijzingen door de huisarts naar dure specialistische hulp. Dit snapt de PvdA, super goed, maar…dit horen we al jaren en is nog niet gelukt. Wij begrijpen dat het lastig is, maar hoe hard kan dit onderbouwd worden, waarom gaat dit nu ineens wel lukken?
Voorzitter, ook op woongebied heeft dit college niet het beste voor met haar inwoners. Goedkope woningen slopen en in het duurdere segment bouwen, wij zijn geen wassenaar aan de waterweg. U weert inwoners uit Vlaardingen die te weinig rendement opleveren. Wat de PvdA betreft moet iedere Vlaardinger zeker zijn van een goede woning en zijn woon carrière hier kunnen doorlopen.
De PvdA blijft zich ook met beperkte middelen graag inzetten voor de Vlaardingen. Als we kijken naar de verdeling van de middelen, willen wij in ieder geval zorgen dat alle inwoners zeker zijn van voldoende inkomen en de basisbanen kunnen hier zeker aan bijdragen, zeker zijn van een goede betaalbare woning, zeker zijn van gelijke kansen en zeker zijn van goede zorg, dichtbij huis. Zo maken we de stad leefbaarder en socialer.