Weer vertraging in de ombouw Hoekse Lijn!

Vanavond wordt er ook in de Vlaardingse gemeenteraad gesproken over (wederom!) een vertraging in de ombouw Hoekse Lijn. Een uitstel tot eind 2018!
Onderstaand de inbreng van Stefanie Solleveld, namens PvdA Vlaardingen:

Voorzitter,

Toen de PvdA fractie vorige week het bericht kreeg dat de ombouw van de hoekse lijn nog meer vertraagd is waren we op z'n zachtst gezegd not amused. Woedend is misschien een beter woord. Hoe kan een project van 6 maanden zo uitlopen? Wethouder kunt u voor ons en onze inwoners dit uitleggen? En hoe hard is de datum van het laatste kwartaal 2018 nu precies? Elke twee maanden dat we niets horen schuift de einddatum 5 maanden op. Gaat dat ding überhaupt nog wel rijden?

Voorzitter,

In de tussentijd zullen er zaken geregeld moeten worden. Er rijden te weinig bussen en de bussen rijden vaak in treintjes achter elkaar. Veel vertragingen ook door drukke rijkswegen met als gevolg dat mensen te laat op werk, school, studie en stage verschijnen. Dat je dan soms ook nog 50 minuten moet staan bij gebrek aan zitplaatsen vinden wij onmenselijk. En wat te denken van de veiligheid op dit punt!

Ook de ondernemers ondervinden problemen. Gederfde inkomsten omdat klanten hen niet met ov kunnen bereiken bijvoorbeeld, maar ook transport kan nu niet per ov. Er wordt gesproken over compensatie voor de strandtenten in hoek van Holland. Zij zitten nog een hele zomer zonder goed vervoer naar het strand. Wij vinden dat ook de ondernemers uit Vlaardingen, Maassluis en Schiedam die last hebben van inkomensderving gecompenseerd dienen te worden. Wij zouden graag willen dat u in overleg met het IKV treedt om tot een regeling te komen.

En een compensatie voor de reizigers is meer dan op z'n plaats. 5 maanden of twee jaar met de bus is nogal een verschil. Meer bussen, betere schuilplekken, betere aansluiting op ander ov, rijden over een spitsstrook en een financiële compensatie lijken ons op z'n plaats. Wat de PvdA betreft niks geen saldo sparen op ov chip, maar gewoon vrij reizen. Laat de inwoners het dan in ieder geval in hun portemonnee voelen, dan hebben ze nog iets om het leed te verzachten.
Gelet op de zomer vragen wij u er op aan te blijven dringen dat de bussen doorrijden naar hoek van Holland strand.

En is het een mogelijkheid om de hoekse lijn gedeeltelijk al in gang te zetten? Bijvoorbeeld van Vlaardingen west naar Schiedam centrum? Veel Vlaardingse reizigers zijn hiermee geholpen.

Voorzitter,

Een bittere pil. Een pil waar voor betaald moet worden. Wat de PvdA betreft door Rotterdam als projectleider en niet door de MRDH zodat vervolgens de gemeentes alsnog betalen. Een bittere pil voor ondernemers, maar bovenal voor de reizigers, onze inwoners. En er komt zoveel meer bij kijken dan even wat bussen inzetten. Dit is een uitputtingsslag als je iedere dag uren bezig bent om bijvoorbeeld op je werk te komen of in het ziekenhuis als patiënt. En dan te bedenken dat wij een snelle duurdere variant voor de ondertunneling van de marathonweg zijn aangegaan, omdat dat op tijd klaar moest zijn.

Voorzitter,

We willen vanavond, het liefst raadsbreed, een motie indienen, waar bovenstaande in verwoord is en waarbij wij onze afkeuring uitspreken naar de projectleider, gemeente Rotterdam. Dit met als doel te komen tot een stevige brief richting Rotterdam en MRDH. We moeten duidelijk maken dat dit echt niet kan!
Wij wensen alle inwoners en ondernemers heel veel sterkte het komende jaar, maar daar koop je niks voor. Laten we dus vol inzetten op de compensatie!